Biografie

Raaklijn-42

Foto: Maartje ter Horst

Jan Beuving (1982) voltooide, na zijn middelbareschooltijd, een bachelor wiskunde en een master wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarna ging hij studeren aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar hij eind 2010 afstudeerde als liedtekstschrijver. Zijn afstuderen bestond uit een avond waarop artiesten uit de cabaretwereld (o.a. Angela Groothuizen, Maarten van Roozendaal, Louise Korthals, André Manuel) een liedtekst van zijn hand zongen.

Sinds zijn afstuderen is hij gevestigd als tekstschrijver en cabaretier. Hij is iedere woensdagochtend te horen met een taalrubriek op NPO Radio 1, en eens in de twee weken, op zaterdag, schrijft hij een column voor de wetenschapspagina van dagblad Trouw. Van 2015 tot 2019 was hij columnist voor NOS Studio Voetbal.

Hij won de Annie M.G. Schmidtprijs 2012 — met Angela Groothuizen en Nico Brandsen. Hij schreef liedjes over rekenen en taal voor het Klokhuis. Voor een van die liedjes, Optellen van breuken, won hij samen met Akwasi de Willem Wilminkprijs 2017. Hij leverde liedteksten voor theaterprogramma’s van Angela Groothuizen en Karin Bloemen.

In 2016 en 2017 was hij, met Tom Dicke aan de piano, in de theaters te zien met het programma Raaklijn. De VSCD bekroonde het programma met de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met het meest veelbelovende toekomstperspectief. In 2018 ging zijn soloprogramma Rotatie in première. Uiteraard weer met Tom Dicke aan de vleugel. Het programma werd jubelend ontvangen. ‘IJzersterk. Origineel, grappig en ontroerend.’ (NRC, *****) ‘Schitterend programma. Knappe grappen, puntgave liedjes.’ (Volkskrant, ****). ‘Een wiskundige waar je naar blijft luisteren.’ (Trouw, ****) Het programma werd genomineerd voor een Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen.

In 2019 won Jan, samen met Tom Dicke (compositie) en Patrick Nederkoorn (uitvoering) opnieuw de Annie M.G. Schmidtprijs, nu voor het lied Die Geur, uit hun voorstelling Leuker kunnen we het niet maken, over de Belastingdienst. In het najaar van 2020 speelden zij gedrieën De Andere Oudejaars, die ook voor de Poelifinario werd genomineerd.

Vanaf september 2022 is Jan terug in het theater, met het programma Restante.