Biografie

Raaklijn-42

Foto: Maartje ter Horst

Jan Beuving (1982) voltooide, na zijn middelbareschooltijd, een bachelor wiskunde en een master wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarna ging hij studeren aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar hij eind 2010 afstudeerde als liedtekstschrijver. Zijn afstuderen bestond uit een avond waarop artiesten uit de cabaretwereld (o.a. Angela Groothuizen, Maarten van Roozendaal, Louise Korthals, André Manuel) een liedtekst van zijn hand zongen.

Sinds zijn afstuderen is hij gevestigd als tekstschrijver en cabaretier. Hij is wekelijkse columnist in het programma Studio Voetbal (zondagavond, NPO 1), en iedere woensdagochtend te horen met een taalrubriek op NPO Radio 1. Eens in de twee weken, op zaterdag, schrijft hij samen met Daan van Eijk een wetenschapscolumn in Trouw.

Hij won de Annie M.G. Schmidtprijs 2012 — met Angela Groothuizen en Nico Brandsen. Hij schreef liedjes over rekenen en taal voor het Klokhuis. Voor een van die liedjes won hij de Willem Wilminkprijs 2017. Hij leverde liedteksten voor theaterprogramma’s van Angela Groothuizen en Karin Bloemen. Werd genomineerd voor een Musical Award voor de liedteksten van Willem Ruis, de show van zijn leven.

In 2016 en 2017 was hij, met Tom Dicke aan de piano, in de theaters te zien met het programma Raaklijn. De VSCD bekroonde het programma met de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met het meest veelbelovende toekomstperspectief.

In november 2018 ging zijn nieuwe soloprogramma Rotatie in première. Uiteraard weer met Tom Dicke aan de vleugel. Het programma werd jubelend ontvangen. “ÍJzersterk. Origineel, grappig en ontroerend.’ (NRC, *****) ‘Schitterend programma. Knappe grappen, puntgave liedjes.’ (Volkskrant, ****). ‘Een wiskundige waar je naar blijft luisteren.’ (Trouw, ****)

In maart en april 2019 speelt hij samen met Patrick Nederkoorn (en Tom Dicke) de reprise van het succesvolle cabaretprogramma Leuker kunnen we het niet maken, over de belastingdienst. ‘Een optelsom van twee grote cabarettalenten’, aldus de theaterkrant (****). ‘Veel leuker dan de Belastingdienst’, schreef de Volkskrant (****). Met het lied Die Geur uit deze voorstelling won Jan opnieuw de Annie M.G. Schmidtprijs — nu samen met Tom Dicke (muziek) en Patrick Nederkoorn (uitvoering).

Vanaf september 2019 tot februari 2020 gaat Rotatie in reprise door het hele land. De speellijst staat vanaf mei 2019 online.