Biografie

Raaklijn-42

Foto: Maartje ter Horst

Jan Beuving (1982) voltooide, na zijn middelbareschooltijd, een bachelor wiskunde en een master wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarna ging hij studeren aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar hij eind 2010 afstudeerde als liedtekstschrijver. Zijn afstuderen bestond uit een avond waarop artiesten uit de cabaretwereld (o.a. Angela Groothuizen, Maarten van Roozendaal, Louise Korthals, André Manuel) een liedtekst van zijn hand zongen.

Sinds zijn afstuderen is hij gevestigd als zelfstandig tekstschrijver. Hij is wekelijkse columnist in het programma Studio Voetbal (zondagavond, NPO 1), en iedere woensdagochtend te horen met een taalrubriek op NPO Radio 1. Eens in de twee weken, op zaterdag, schrijft hij samen met Daan van Eijk een wetenschapscolumn in Trouw.

Hij won de Annie M.G. Schmidtprijs 2012. Hij schreef liedjes over rekenen en taal voor het Klokhuis. Voor een van die liedjes won hij de Willem Wilminkprijs 2017. Hij leverde liedteksten voor theaterprogramma’s van Angela Groothuizen en Karin Bloemen. Werd genomineerd voor een Musical Award voor de liedteksten van Willem Ruis, de show van zijn leven.

In 2016 en 2017 was hij, met Tom Dicke aan de piano, in de theaters te zien met het programma Raaklijn. De pers was unaniem lovend. Buitengewoon geestig, schreef de Volkskrant (****). Fier in de traditie van Drs. P en Kees Torn, zei NRC (****). IJzersterk programma, aldus de Theaterkrant (****). Jan Beuving tovert mooie werelden, kopte Trouw (***). De VSCD bekroonde het programma met de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met het meest veelbelovende toekomstperspectief.

In maart en april 2018 speelde hij samen met Patrick Nederkoorn (en Tom Dicke) het cabaretprogramma Leuker kunnen we het niet maken, over de belastingdienst. ‘Een optelsom van twee grote cabarettalenten’, aldus de theaterkrant (****). ‘Muzikaal cabaret over de blauwe enveloppen blijkt toch veel leuker dan de Belastingdienst’, schreef de Volkskrant (****). In maart en april 2019 gaat het programma in reprise.

Vanaf september 2018 is er een nieuw soloprogramma, Rotatie, te zien in de theaters, uiteraard weer met Tom Dicke aan de vleugel.